10 jaar partner van OutSystems

B-Synergy is dit jaar (2021), om precies te zijn op 2 juni, exact 10 jaar partner van OutSystems. We waren er misschien niet vanaf het eerste begin bij maar we waren wel, samen met CoolProfs, een van de eerste partners die het grotere potentieel van het agile platform OutSystems zagen. Inderdaad, een tijd waarin Gartner de term ‘LowCode’ nog niet eens bedacht had. 

B-Synergy en OutSystems

De missie van OutSystems was het leven van ontwikkelaars makkelijker te maken. Tot op de dag van vandaag vinden ze dit nog steeds zeer belangrijk. Oké, om eerlijk te zijn in de loop van de tijd waren ze iets minder bezig met het makkelijk maken van het leven van ontwikkelaars en iets meer bezig met het maken van winst. Ik herinner me de zin nog: ‘maar Erwin we zijn een bedrijf dat licenties verkoopt!’ Mijn naïviteit en ik waren totaal in shock. ‘Proberen jullie dan geen levens te verbeteren?’ 

Ja, OutSystems kreeg meer commercieel besef, begon met dromen van het veranderen van de manier waarop ondernemingen software bouwen en daarin hadden ze groot gelijk. Toch heeft OutSystems zich altijd aan de belofte gehouden om ontwikkeling eenvoudiger, flexibeler te maken.  

Terug naar het begin van dit verhaal. Ik was destijds op zoek naar een platform dat integraties met SAP op een flexibele manier kon aanbieden, een agile platform. Na de gebroken belofte van de SAP Visual Composer, heb ik een maandenlange zoektocht ondernomen tot het punt dat ik bijna geen hoop meer had dat er zo’n platform bestond. Ik vond Mendix, testte het maar het faalde op SAP-integratie; Ook geprobeerd: MuleSoft, WaveMaker en zoveel meer. Ik gaf het op. Er was geen platform dat de kern van waar ontwikkeling om gaat voor me kon visualiseren, zodat ik waardevolle, agile oplossingen kon aandragen voor SAP-klanten. Toen heb ik maar alles over scrum geleerd. Als zo’n tool niet bestond, misschien was scrum dan een oplossing; kijken of ik de manier waarop we projecten doen kon verbeteren. 

OutSystems the agile platform

Het was tijdens deze zoektocht naar kennis over de grootse wonderen die agile kan verrichten, dat ik een website vond: OutSystems, the agile platform. Teleurgesteld in de resultaten van de technische beloften van anderen, moest ik moed verzamelen om mij in de website te verdiepen. Mijn eerste zoekwoord moet ergens in de richting van ‘SAP integration’ zijn geweest. En ja hoor, daar was het! Een eenvoudige uitleg over hoe je kunt integreren met SAP middels de .net connector 2.0 in OutSystems Integration Studio. Natuurlijk geloof ik dat niet, net zoals ik nog steeds niets geloof van de meeste onzin die de meeste verkopers van software rondbazuinen. Maar, sometimes a man’s gotta do, what a man’s gotta do! Ik downloadde de installers, liet ze draaien op mijn server en…nou dat duurde maar 5 minuten. Oké hoe werkt dit? Creëer tabel, eitje, klik hier, sleep, intelliwarp…Boem. Nou dat was makkelijk. Nu voor het echie: eens kijken of ik verbinding kan maken met mijn SAP-systemen. Details invullen, bapi toevoegen. Holy Sh*T! Het werkt! 

 B-synergy SAP-LowCode bureau

Niet lang hierna mocht ik, op uitnodiging van Mark Sloof, naar een OutSystems pizzaparty. Mark vroeg me of ik een demo kon geven over integratie van SAP-OutSystems. Natuurlijk kon ik dat. Ik deelde mijn visie met ze en werd voorgesteld aan het Portugese team, dat ook aanwezig was. Niet lang daarna zijn Mark en ik samen naar de eerste SAP-OutSystems lead gegaan; een nog altijd zeer tevreden klant van B-Synergy en OutSystems. 

Het enige probleem dat ik tegenkwam: de SAP-connector. Die was OutDated 😉 OutSystems Product Management nodigde me uit om mijn visie te delen over wat er nodig was en hoe de nieuwe .net 3.0 connector geïmplementeerd moest worden. Product Management, codeergoeroe David Nunes en ik hebben nachtenlang geprobeerd om de .net connector te hacken. Een paar maanden en een e-mail naar Paulo Rosado verder werd de nieuwe manier om verbinding te maken met SAP eindelijk aangekondigd. 

B-synergy partner outsystems

Partner of the Year Award 

Toen we de Partner of the Year Award wonnen, werd ik door Carlos Alves gevraagd om alle bestaande en potentiële partners toe te spreken. B-Synergy werd geprezen voor de waarde die het heeft toegevoegd aan OutSystems. En dat is wat we nog steeds proberen te doen: waarde toevoegen.  

“Strive not to be a success but rather to be of value” – Einstein 

Dat is tot op heden nog niet veranderd, we willen waarde toevoegen aan de mensen van de B-Synergy-community, aan OutSystems en aan de mensen die werken met onze gewaardeerde klanten. Toen Paulo Rosado stelde dat partners moesten beginnen met het bouwen van ISV-software hebben we dat advies ter harte genomen en zijn we begonnen met het bouwen van onderdelen voor SAP-integratie. Dit resulteerde in het SAP PM platform (sap-pm.nl) en het SAP Buying Portal. Beide producten zijn tot op heden tot grote tevredenheid in gebruik bij onze klanten. 

 B-synergy partner outsystems

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.”-Einstein  

De tijd verstreek en alles bleef in beweging. OutSystems groeide. De Amerikanen namen hun intrede, de cultuur veranderde. Mensen kwamen en gingen, grootse feesten, moeilijke gesprekken en dat allemaal in uitstekend partnerschap tussen OutSystems en B-Synergy. 

In de tussentijd had de veranderende wereld ook een enorme impact op B-Synergy. LowCode werd een mainstream term, Mendix en SAP werden partners, veel LowCode platformen staken de kop op, waarvan geen enkele de kwaliteit van OutSystems had, maar toch erg concurrerend op de markt. Veel nieuwe OutSystems partners verschenen ten tonele, bij twee van hen lag de oorsprong zelfs bij B-Synergy. Nieuwe OutSystems klanten verschenen, sommigen verdwenen weer.  

OutSystems, het beste platform voor moderne software-ontwikkeling

Dus veel dingen veranderen, maar gelukkig blijven er ook dingen hetzelfde. OutSystems blijft de beste optie voor moderne ontwikkeling van business applications voor ondernemingen. Daarnaast biedt OutSystems de beste ervaring voor ontwikkelaars van welk platform dan ook. Soms als we onderzoek doen naar ontwikkeltools en -platformen blijven we ons verbazen over hoe goed OutSystems UX is en dat anderen maar niet aan dat niveau komen. 

Dingen moeten in beweging blijven, verandering kan je niet tegenhouden. Dus B-Synergy heeft ook andere goedkopere tools als Flutter (Google DART) en WaveMaker voor de JAVA community.  Maar laat een ding duidelijk zijn, na 10 jaar partnerschap, ontwikkeling en onderzoek hebben we geen betere oplossing dan OutSystems gevonden om enterprise apps in te bouwen. 

OutSystems bedankt

Dus aan het eind van dit stuk wil ik de volgende mensen graag bedanken voor het toevoegen van waarde gedurende de afgelopen 10 jaar aan mijn bedrijf en aan mij, zowel persoonlijk als op professioneel vlak. Dank jullie wel! 

B-synergy partner outsystems

Mark SlooffRuud HochstenbachEduardo CruzDavid NunesCarlos Alves, Rui PerreiraPaulo RosadoGonçalo BorrêgaFrancisco MenezesEloi GuterresGraig TerblancheAlexa TerblancheCarla Sofia TeixeiraArrianne SantosOnno NouwenDavid SalvadorMiguel Araujo LopesRuben ConcalvesRodrigo Sousa CoutinhoPatricia Santos MestreMichel OzzelloDaniel LourençoMárcio SpínolaCatarina SantosShiri FriedmanHenk NijkerkFernando Moitinho