De wereld van IT Detachering: Goudvissenkom of Haaientank?

De wereld van IT Detachering: Goudvissenkom of Haaientank?

Sinds twee jaar ben ik nu werkzaam bij B-Synergy en hou me op dagelijkse basis bezig met de vraag en aanbod van OutSystems Developers en SAP Consultants. Zoals gebruikelijk in de ICT, is het een lastige markt. Er is altijd spanning. Vraag en aanbod zijn nooit perfect in balans en dat is ook niet erg. Sterker nog, die onbalans is ook deels ons verdienmodel, als het om detachering gaat. Daarnaast doen we ook nog projecten en bieden we mooie producten aan.

Er is vooral veel vraag naar Nederlands sprekende Seniore Professionals en die vijver is niet zo heel erg groot. Ik mag me gelukkig prijzen dat wij inmiddels zo’n 15 Senioren in dienst hebben, maar ik merk in de markt een toenemende spanning. Toen ik twee jaar geleden begon was die er ook wel, maar er leek veel meer sprake te zijn van respect, vertrouwen en domweg ethiek in de OutSystems community. Met community bedoel ik OutSystems zelf, partners en eindgebruikers (de klanten). OutSystems groeide al jarenlang hard; er was genoeg voor iedereen; men gunde elkaar het een en ander en men bleef van elkaars klanten en medewerkers af.

Nieuwe wereld

Hoe anders is deze wereld nu. Er zijn inmiddels 40 partners actief in Nederland en dit aantal groeit met medewerking van OutSystems nog steeds. Helaas echter, lijkt de sterke groei af te vlakken en moet dezelfde koek door meer en meer partijen en mensen worden verdeeld.  Het gevolg is dat het soms lijkt alsof we in een slechte oorlogsfilm terecht zijn gekomen. Medewerkers worden ‘agressief’ benaderd, misleid, verleid, weggekocht of weggekaapt en hetzelfde lijkt met klanten te gebeuren. Schone schijn, veel bravoure en torenhoge beloftes zijn hierin de aanvalstactieken. Gelukkig houden wij uitstekend stand.

conclusie

Ben ik naïef? Nee, ik weet dondersgoed hoe de wereld in elkaar steekt en dat deze keiharde cultuur en mentaliteit, schering en inslag zijn in de competitieve wereld van de IT en IT detachering en van de firma’s List en Bedrog. Vind ik het leuk? Nee, eigenlijk niet. Ik mag mij echter gelukkig prijzen te werken bij een bedrijf waarin het vóóral om mensen gaat en niet alleen maar om geld. Onze oprichter verwoordde het vanochtend mooi toen hij het verschil schetste tussen beide culturen. Wil je werken in een goudvissenkom of in een haaientank? Nou, doe mij maar die vissenkom ?.

Thierry heeft nog een interessante blog geschreven. Deze lees je hier

B-Synergy help VOPAK met een nieuwe SAP ERP Pakket