LowCode

LowCode development

LowCode development lijkt de heilige graal te zijn als je Gartner moet geloven en de marketingretoriek van LowCode platform leveranciers. Bij B-Synergy kijken we daar wat genuanceerder naar en inmiddels weten we dat er nogal wat factoren van belang zijn, wil de inzet van een LowCode platform op langere termijn slagen. Een LowCode Platform is eigenlijk gewoon visueel georiënteerde Rapid Applicatie Development omgeving (RAD). Er is dan ook niets "Low" aan de code, uiteindelijk is de gegenereerde code even complex als code die met de hand geschreven is op traditionele wijze. Sterker nog doordat LowCode allerlei hulpmiddelen heeft voor het bouwen van de code en voor het uitrollen en monitoren van de code kunnen we gerust vaststellen dat de code van LowCode eigenlijk complexer is dan die van traditionele code. 

Deze hogere complexiteit komt natuurlijk ook met bugs en eigenaardigheden. Wanneer het LowCode platform niet open is, kunnen ontwikkelaars niet in de code kijken om correcties aan te geven. Deze problemen noemen we leaky abstractions en de afhankelijkheid van de leverancier van het LowCode platform noemen we service lock-in.

Is LowCode ontwikkeling dan eigenlijk wel de heilige graal? Nee, zeker niet. In de 10 jaar dat B-Synergy met LowCode werkt zijn wij diverse keren tegen use-cases aangelopen waar LowCode verkeerd werd ingezet. De oorzaken van het verkeerd inzetten zijn legio maar er zit wel een zekere constante in.

1) Business case te complex voor LowCode; het klinkt leuk, zelf een ERP bouwen, maar heeft u dan ontwikkelaars die iets van de complexiteit van ERP weten doordat ze al eerder een ERP systeem gebouwd hebben? Bent u werkelijk van mening dat u een systeem kunt bouwen dat beter is dan bedrijven die dat al gedaan hebben en daar vaak jarenlange ervaring in hebben. Deze zelfoverschatting komt regelmatig voor.

2) Niet voldoende ervaren ontwikkelaars; sluit aan op bovenstaande maar alsof het begrijpen van business processen in een bedrijf al niet moeilijk genoeg is werpen we vaak nog een barrière op, namelijk buitenlandse ontwikkelaars zodat uw business nog meer moeite heeft over te brengen wat nu relevent is aan hun proces. Een mens struikelt niet over een berg, maar wel over een kiezel. Zorg voor ervaren mensen die uw taal spreken, om de hobbels te voorzien.

3) Niet voldoende aandacht voor solution architectuur; vol verwachting van de eenvoud van het LowCode platform en de beloofde 10X sneller dan traditioneel, en dat was u immers, traditioneel bent u begonnen aan LowCode. Eindelijk kan uw team Agile werken, beginnen maar! Even vooruit spoelen met een jaartje? Uw applicatie is groot, een bord spaghetti, uw ontwikkelaars zijn moe, naast projecten die de business wil, moeten ze alle bugs oplossen en code schrijven en omschrijven om de zaak aan de praat te houden. Wanneer u vraagt aan uw team hoe we deze rommel kunnen opruimen fronsen ze, omdat ze niet durven zeggen: "We moeten het opnieuw bouwen, maar nu onder strikte architectuur!"

4) Leaky Abstractions; Alles kan met LowCode, tot dat het niet meer kan. Zo hebben we al diverse klanten geholpen die een app maar niet live kregen met daarin de functionaliteiten die de business en ict-security wil. Meerdere plugins werkten niet samen, en de platformleverancier kon het ook niet oplossen, wat nu? Precies na 1 jaar ploeteren met een team van 3 mensen, vele teleurstellingen is het management nu ook overtuigd dat het echt niet kan en wordt er nu gekeken naar een open platform zonder service lock-in.

De kosten die sommige bedrijven maken zijn soms exorbitant, honderdduizenden euro's per jaar voor een appje? U had dat geld werkelijk beter kunnen besteden aan goede ontwikkelaars die direct met react native of Flutter het appje voor u gebouwd hadden, zonder jaarlijks terugkerende kosten.

LowCode is zeker niet de heilige graal! LowCode kan, mits onder juiste randvoorwaarden, de juiste business case en de juiste verwachtingen zeer efficiënt zijn. Er zijn dan ook zeker succesverhalen te noemen zoals bijvoorbeeld hoe Beeztees hun SAP SD module ontsluit met OutSystems, of hoe Mammoet SAP en Mendix gebruikt.

B-Synergy helpt bedrijven met het maken van de juiste keuze of het herstellen van verkeerde keuzes. Neem contact op voordat U aan LowCode begint of wanneer u het gevoel krijgt dat LowCode niet brengt wat u verwacht.

Reactie plaatsen