Open Source

Open Source en Open Standard

In het algemeen verwijst open source naar elk softwareprogramma dat een bewerkbare broncode heeft, beschikbaar voor gebruikers en ontwikkelaars om het naar hun wensen te wijzigen. Open source software wordt meestal ontwikkeld als een openbare samenwerking en kan door iedereen vrij worden gebruikt. Aan de andere kant wordt open standaard software gedefinieerd als software die de richtlijnen volgt die zijn vastgelegd om technologieën "open" te houden. Deze richtlijnen maken het vrij delen van alle soorten gegevens met een perfecte getrouwheid mogelijk. Open standaarden helpen Vendor lock-ins te voorkomen en daardoor de interoperabiliteit te verbeteren.

Qua concept lijken open source en open standaarden meer op elkaar dan dat ze verschillen. Het doel van beide groepen is om een immense hoeveelheid gedeelde waarde te creëren die door iedereen vrij kan worden gebruikt. Zowel voorstanders van open source als van open standaarden hebben gelijkaardige ideeën over het besturen van een open project, maar hun aanpak is verschillend.

Vendor lock-in

In de economie maakt vendor lock-in, ook bekend als proprietary lock-in of customer lock-in, een klant voor producten en diensten afhankelijk van een vendor en niet in staat een andere vendor te gebruiken zonder.

Applicatie-ontwikkeling kan veel meer winnen door samen te werken met zowel open source als open standaard software. Op technisch gebied hebben open source projecten die gebaseerd zijn op open standaarden betere kansen om toegang en ondersteuning te krijgen over governance zaken en andere industrie aanvaardbare documentatie. Het kan financieringsmogelijkheden openen die de doelstellingen van de onderneming kunnen beïnvloeden.