Wat is SAP QM?

Wat is SAP QM?

SAP QM staat voor SAP Quality Management en is een belangrijk onderdeel van het SAP ERP Central Component. Het helpt bedrijven bij het implementeren en uitvoeren van kwaliteitscontroleprocessen. SAP QM is ontworpen om defecten te voorkomen en om het continueren van het procesverbetering mogelijk te maken en duurzame kwaliteitscontroleprogramma’s op te zetten. SAP QM wordt aangevuld met andere toepassingscomponenten van verschillende SAP-systemen. Bijvoorbeeld Materials Management (MM), sales and distribution (SD), en production planning (PP)

Functies

Wanneer je SAP Quality Management integreert binnen je bedrijf heb je verschillende functies tot je beschikking. Zo helpt het onder andere om je inkoopprocessen te verbeteren, bij verkoop en distributie en om je resultaten te registreren. Daarnaast biedt het ook nog de volgende mogelijkheden:

  • Het registeren van defecten
  • Kwaliteit informatie systeem 
  • Je basis gegevens zoals bemonsteringsprocedures, inspectiekenmerken, materiaalstam, cataloogartikelen en materiaalstam 
  •  Het beheren van je kwaliteitscertificaten 
  • Kwaliteitskennisgeving
  • Beheer van testapparatuur 

Werking 

De module SAP QM bepaald hoe jouw producten moeten worden geïnspecteerd en hoe de inspecties moeten worden uitgevoerd. Tegelijkertijd wordt bepaald welke aspecten van het artikel moeten bekeken om hun kwaliteit vast te stellen. Daarnaast geeft SAP QM ook aan welke test en apparaten nodig zijn om de kwaliteitsinspecties uit te voeren. Het voordeel is dat elk onderdeel van jouw product aan de testen worden onderworpen zonder dat er een persoon binnen jouw organisatie de verantwoordelijkheid heeft om al die informatie of testprocedures te bewaren.

Een kwaliteitsinspectie kan op twee manieren gebeuren. In eerste instantie gebeurt dit wanneer iemand van een afdeling (bijvoorbeeld de kwaliteitsafdeling) de taak op zich neemt om een artikel te inspecteren. De procedure wordt in dit geval bepaald door de kwaliteitsinspectieplannen. De kwaliteitsinspectie kan manueel of automatisch gebeuren, waarbij het automatische scenario wordt geïnitieerd door de beweging van materialen die goederenontvangsten en goederenuitgiften kunnen omvatten.

Het rapport

Wat is nu kwaliteitsbeheer als er geen rapporten beschikbaar zijn? Gelukkig is daar ook over nagedacht. SAP QM is in staat om te laten zien hoe vaak een bepaald materiaal defect is geweest en of er ook defecten zijn geweest aan je materiaal die out bound waren. Op deze manier heb je altijd accurate kennis tot je beschikking en weet je wanneer deze procedures aangescherpt moeten worden.