Vopak | innovatie zonder limiet

Bij Vopak is een groots project gaande: de overstap naar een nieuw ERP-pakket. Het huidige JD Edwards ERP-pakket wordt niet langer ondersteund en is duur om operationeel te houden. Een eigen OutSystems-pakket biedt bovendien veel voordelen, zoals een korte time-to-marketcyclus, een goed continious delivery en integratie ecosysteem en een relatief kleine leercurve voor (niet-)ontwikkelaars. B-Synergy ondersteunt Vopak bij de overstap naar en bouw van het eigen ERP-pakket met OutSystems. OutSystems Developer Tim Lokers is één van onze collega’s die meewerkt aan het project. Hij geeft een kijkje achter de schermen.

Royal Vopak is een tankopslagbedrijf voor chemicaliën, olie en gassen met een wereldwijd netwerk van terminals. Het innovatieve bedrijf is volop bezig met digitalisering, met als doel om sneller, efficiënter en nog veiliger te werken. Tim: “Het inhouse ERP-pakket van Vopak ondersteunt diverse processen, van het plaatsen van een order door een klant tot de afhandeling van een transportmiddel. Het pakket is daarom opgesplitst in vier applicaties: MyService Agreements, MyService Orders, MyService Operations en MyVopak. Deze applicaties hebben een onderlinge connectie middels het ESB-platform Mulesoft.”

MyService Agreements

In MyService Agreements worden alle contracten van klanten beheerd. In de overeenkomsten staan zaken als: welke producten worden er gebruikt, welke opslagunits worden gebruikt en welke vervoersmiddelen zijn van toepassing? Daarnaast wordt de duur van de overeenkomst beschreven.

MyService Orders

De orders van klanten – ingevoerd door Vopak-medewerkers – worden in deze applicatie verwerkt. De opties die beschikbaar zijn in MyService Orders zijn afhankelijk van de overeenkomst gemaakt in MyService Agreements. Een aantal veelvoorkomende opties zijn het selecteren van een service, vervoersmiddel, inkomend of uitgaand product, de selectie van de opslag en de hoeveelheid van het product.

MyService Operations

Deze applicatie biedt ondersteuning bij operationele activiteiten op de terminals. Je vindt hier overzichten van de orders gesorteerd per vervoersmiddel en de daarbij horende status (geregistreerd, in executie, afgerond, etc.).

Tim: “In grove lijnen stelt het ERP-systeem gebruikers in staat om een vervoersmiddel specifieker in te plannen en kun je de benodigde pompen en productlijn inplannen. Daarnaast helpt het gebruikers om de getransporteerde producten tijdens de uitvoering accuraat in te voeren in het systeem. Dit wordt dan weer weergeven in de overzichten. En dit is maar een klein gedeelte van wat de applicatie kan.”

MyVopak

In MyVopak kunnen klanten nauwlettend in de gaten houden wat de status van hun order en  de opslagcapaciteit van de tanks is. Een gedeelte van de informatie die opgeslagen wordt in MyService Operations, wordt ook real-time getoond in deze applicatie.

Diverse ontwikkelteams

Tim: “Al deze applicaties hebben hun eigen ontwikkelteam. In totaal werken er maar liefst 60 ontwikkelaars, testers en businessanalisten aan het nieuwe ERP-pakket. Aan MyService Operations werkt het grootste team, Team Ultra, met op dit moment 23 ontwikkelaars en testers. B-Synergy collega’s Rowena Verschuren, Ricardo Romero en ik zijn onderdeel van dit team, wat weer is onderverdeeld in vijf kleinere subteams bestaande uit drie ontwikkelaars – waarvan één ontwikkelaar-teamlead – en één tester.

Ieder team is verantwoordelijk voor een deel van de functionaliteit van een bepaalde feature die gebouwd moet worden, ook wel ‘epics’ genoemd. Om – ondanks de hoeveelheid teams – overzicht te houden, houden we driemaal per week een stand-up met alle teamleads en businessanalisten. Zo weet iedereen waar iedereen mee bezig is. De ontwikkelteams dagen je uit om met code te werken die helemaal nieuw voor je is. Dit is in het begin wel eens spannend en onwenning, zeker wanneer je de achterliggende processen niet goed kent. Het fijne van Team Ultra is dat je er niet alleen voor staat: er is altijd iemand bereid om je te helpen. Eén team, één taak!”

Moderne werk cultuur

Vopak kent een moderne werkcultuur: men is zeer flexibel als het gaat om thuis werken en het opnemen van vrije tijd. “Ook al is er een flinke hiërarchie bij Vopak, toch voelt het als een platte organisatie”, vertelt Tim.

“Hoewel ik een externe medewerker ben bij Vopak, word ik behandeld als een echte Vopak’er. Als ‘ingehuurde’ medewerker voel je je vaak niet echt thuis binnen een organisatie. Dat is hier totaal anders. Dit maakt Vopak tot één van de prettigste klanten waar ik heb gewerkt. Team Ultra voelt voor mij meer aan als een grote professionele vriendengroep dan als een groep collega’s. Samen vieren we successen en regelmatig ontmoeten we onze Portugese collega’s hier in Nederland of bezoeken we hen in Portugal.”

“Na anderhalf jaar bij Vopak kan ik wel stellen dat elke dag hier anders is. Er is altijd wat nieuws te ontdekken in de gigantische applicatie waaraan we samen in Team Ultra werken. Dit maakt voor mij dat ik met veel plezier en nieuwsgierigheid aan de slag ga voor Vopak.”

Wij helpen ook andere bedrijven. Weten hoe het daar gaat? Klik hier