Beroepsoriënterende stage

De stage bij B-synergy van Tris

Beroeps-oriënterende stage

De stage bij B-synergy van Tris

Geen berg is te hoog

Ik ben Tris Berben, ik kom uit Alphen en ik ben 14 jaar oud. Ik ga naar school bij het Mill Hill college in Goirle en voor school loop ik ook stage bij B-Synergy.

Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn, vooral met mijn handen werken en zo maak ik ook allerlei dingen. Ik vind het ook leuk om met computers bezig te zijn en daarom leek het mij leuk om bij B-Synergy stage te lopen. Maar als ik niet iets creatiefs aan het doen zit ik meestal in de natuur. Ik houd er van om door het bos te lopen en naar alle dieren te kijken. Soms ga ik samen met mijn gezin op vakantie naar bijvoorbeeld Madagaskar en andere landen met prachtige natuur. Ik spreek ook vaak af met vrienden en dan zijn we ook vaak iets creatiefs aan het doen of we zijn bezig met de computer.

Wat heb ik gedaan bij B-Synergy

Ik ben hier geweest voor een beroepsoriënterende stage vanuit het Mill Hill college. Ik kwam hier 32 uur stage lopen en tijdens deze stage was het de bedoeling dat ik iedere dag opdrachten maakte en bij hield wat ik deed. Ik heb B-Synergy gekozen omdat ik het heel interessant vind wat ze hier doen en ik kende Erwin al dus ik vond dit de perfecte stage plek. Tijdens deze stage heb ik zelf aan deze pagina gewerkt met het programma Phoenix. Op deze pagina staan alle opdrachten die ik moest maken en nog meer. 

Hoe vond ik de stage


Ik heb de afgelopen dagen veel plezier gehad met het werken hier. De mensen zijn aardig en er hangt een goede sfeer. De stage was erg anders dan school omdat het natuurlijk langere werkdagen zijn en je bent meer met 1 onderwerp bezig in plaats van allerlei verschillende vakken. Maar dat het langere dagen zijn dan school maakt mij niet uit omdat wat ik heb gedaan veel leuker was dan school. Ik zou voor studenten die een stage ICT zoeken B-synergy zeker aanraden want het is gewoon een geweldig bedrijf. En als je al afgestudeerd bent in bijvoorbeeld Software engineering kun je hier natuurlijk ook werken. In het begin is het wel een beetje kennis maken met alles hier maar bij mij ging het steeds beter en met het maken van deze pagina heb ik veel verschillende dingen geleerd. Ik heb niet alleen dingen geleerd over wat ze hier doen maar ook hoe het leven is met een echte baan want dat is natuurlijk heel anders dan op een middelbare school. Dus aan iedereen van B-synergy en natuurlijk vooral Erwin, Heel erg bedankt voor de hulp en gastvrijheid want ik vond het heel fijn om hier stage te lopen.

Lees verder voor mijn verslag.

Stage ict

Opdrachten uit het stage boek

Alles uit het stage boek staat hier onder


 


Opdrachten uit het stage boek

Alles uit het stage boek staat hier onder


 


Dagverslag 1

Ik begon vandaag om 9:30 bij Susanne. Zij heeft mij rondgeleid door het gebouw en toen heb ik ook kennis gemaakt met Jorinda, Jesse, Simon en Job. In het gebouw zijn verschillende werkplekken, een bar  en een flipperkast, maar er zijn geen specifieke afdelingen er werken ook mensen thuis. Na de rondleiding heeft Erwin mij verschillende dingen uitgelegd over B-Synergy, dingen zoals Binaire getallen en websites maken. Daarna ben ik zelf begonnen met deze pagina. 

In de middag gingen we met iedereen lunchen en hebben we met elkaar gepraat. Toen heb ik Jorinda gevraagd over de financiële delen van het bedrijf. En ze heeft antwoord gegeven op een paar sectorvragen. Daarna ben ik hier mee verder gegaan. Ik heb tussendoor ook de dingen in het stage boek ingevuld die ik uiteindelijk allemaal hier in schrijf. Aan het einde van de dag heb ik Erwin verslagen met flipperen bij de flipper kast en toen was de dag voorbij. Eigenlijk was alles wat ik vandaag gedaan heb wel erg leuk en vooral interessant. Ik vond het flipperen heel erg leuk maar beginnen met Phoenix was net zo leuk. Ik heb niks mee gemaakt wat niet leuk was, ik heb overal heel veel van geleerd en veel plezier gehad met deze dingen.


Sectorvragen

Wat wordt gedaan aan reclame en wie zorgen daar voor? 

De reclame word op verschillende manieren gedaan. Bijvoorbeeld door sponsoring bij rugby club Tilburg of door Seo/Sea. Bij Seo zorg je er voor dat jij bij zoekmachines zoals Google hoger komt te staan want als je hoger komt te staan zullen er ook meer mensen naar jouw site komen. Sea is ongeveer hetzelfde als Seo maar dan betaal je ervoor. Je betaald dus voor reclame online zodat jij er zelf minder moeite voor hoeft te doen. Erwin heeft voor de sponsoring bij de rugby club gezorgd en samen met Tim zorgt hij voor Seo en Sea.

Wat moet er worden gedaan vanaf het moment dat een klant een bestelling heeft gedaan, tot het moment dat de betaling is geregeld?

B-Synergy maakt online producten voor grote bedrijven. De klant verteld wat ze willen en B-Synergy zorgt dan voor een demo. Als de klant dit goed genoeg vind maken ze een contract. Als het contract is geregeld word het product gemaakt en als het product af is word er gezorgd dat het bij de klant komt. Dit is natuurlijk nog best kort uitgelegd want er komt nog veel meer bij kijken.

Dagverslag 2

Vandaag liep ik rond 9:00 met Erwin naar B-Synergy. Het gebouw waar we werken was ooit een oude noodkerk maar nu bestaat het uit verschillende delen. In een van die delen zit B-Synergy en dat stuk is heel mooi opgeknapt. Het is een fijne werk ruimte zonder lawaai en het is erg schoon. Ik heb kennis gemaakt met Tim, Mei Jin en Marit zij waren er gister niet. In totaal werken er 24 mensen en er zijn geen uitzendkrachten omdat er geen programmeurs zijn die bij een uitzend bureau werken. Volgens mij vinden de mensen die hier werken het wel gezellig dat ik hier ben maar het maakt niet heel veel uit omdat iedereen erg zelfstandig bezig is. Tijdens de pauzes is het erg gezellig en dat vind ik erg fijn. Ik heb me eigenlijk niet verveeld want het werk hier is erg afwisselend er zijn verschillende dingen die je kunt doen en als je even rust nodig hebt kun je darten of wat drinken pakken. Er is vrijdag ook een borrel waarbij ik help door de drankjes en zo rond te brengen. Nadat ik weer kennis had gemaakt met iedereen ben ik weer verder gegaan waar ik gister gebleven ben. Ik heb opdrachten gemaakt uit het stage boek en hier in gezet. Erwin heeft mij ook dingen uitgelegd over de privacy van mensen. Er zijn verschillende dingen waar het bedrijf zich aan moet houden maar dat zijn de standaard regels zoals avg. Avg zijn de belangrijkste regels voor privacy waar bedrijven zich aan moeten houden. Het gaat over de privacy van klanten en medewerkers en wanneer een bedrijf die gegevens wel of niet mag gebruiken. Als ik kijk naar wat ik tot nu toe heb gedaan lijkt het me erg leuk om hier later ook te werken. En ik zou de rest wat ze hier doen ook graag zien. Maar dat kan helaas niet in 1 week.

Sectorvragen

Welke bedrijfsvorm heeft het bedrijf en wat betekend dit?

B-Synergy is een besloten vennootschap. Dat betekend dat als er iets fout gaat dat de eigenaar of eigenaren niet privé aansprakelijk zijn dus je eigen geld is veilig als je eigenaar bent van een bv. Bij een bv is het bedrijf verdeelt in aandelen en de mensen die deze aandelen hebben kunnen het meeste beslissen over het bedrijf. Bij B-Synergy heeft Erwin 100% van deze aandelen.

Welke functionarissen moeten hun vreemde talen goed beheersen? is dat mondeling en/of schriftelijk?


Iedereen moet hier Engels kunnen praten en schrijven. Dat komt omdat de klanten van B-Synergy meestal uit het buitenland komen dus dan is het heel belangrijk dat iedereen Engels kan praten. Tijdens het programmeren is Engels ook heel belangrijk omdat de meeste dingen daar ook in het Engels worden opgeschreven.

Dagverslag 3

Vandaag was er weer iemand die ik nog niet eerder had gezien namelijk Ricardo. Er waren vandaag niet veel mensen op kantoor, dat komt omdat samen werken niet erg nodig is bij de dingen die ze hier doen. Als je hulp nodig hebt kun je het altijd aan iemand vragen maar verder is iedereen heel zelfstandig. Nadat ik kennis had gemaakt met Ricardo ben ik aan het werk gegaan met de site. Deze site moet werken op computer en op telefoon maar op een telefoon ziet het er natuurlijk heel erg anders uit. Dus er moeten ook dingen worden aangepast voor op telefoon. bijvoorbeeld plaatjes die niet werken moesten worden vervangen en het moest ook getest worden. Toen de site er mooi uitzag op telefoon en computer heb ik vragen bedacht voor het interview van dag 4. s'Middags heb ik overal alle spelling en hoofdletters gecheckt. Ook heb ik de Sectorvragen gemaakt. Alles was eindelijk bij elkaar aan het komen en het zag er veel mooier uit dan in het begin. Toen vond ik het wel tijd voor pauze en heb ik met Rohan (de zoon van Erwin en vriend van mij) bij de flipperkast gespeeld. en we hebben ook spelletjes gedaan bij de arcade kast en nog wat gedronken aan de bar. Uiteindelijk heb ik nog wat verder gewerkt aan de site en toen was het  5 uur.

Sectorvragen

Hoe of waarvoor worden de producten van het bedrijf gebruikt?

B-synergy heeft verschillende producten en ze verlenen ook vooral diensten. Deze diensten zijn vooral het maken van bedrijfssoftware om bijvoorbeeld de administratie van een bedrijf te doen. B-synergy heeft bijvoorbeeld geholpen met het maken van een systeem voor KLM. De administratie is bij veel bedrijven erg belangrijk dus ze hebben ook genoeg klanten.

Wat is de relatie tussen het bedrijf en het milieu?

Volgens The project shift zorgt de ICT industrie wereldwijd voor 3,7% van alle co2 uitstoot. Dat betekend dus dat B-synergy hier ook aan bijdraagt. Dit is vooral de elektrischiteit die gebruikt wordt.  Maar bedrijven zoals B-synergy zijn niet de enige die hier aan mee doen want ook terwijl jij dit leest verbruik jij ook energie en iedereen die een telefoon of laptop heeft draagt bij aan de co2 uitstoot.

Dagverslag 4

Het eerste wat ik vandaag heb gedaan was het interview met Simon een stagelopende student. Ik heb hem een paar vragen gesteld over het werken bij B-synergy. Het interview staat hier onder. Toen het interview afgelopen was en ik alles weer hier in had gezet ging ik verder met het mooier maken van de site voor op telefoon. Ik heb ook een begin gemaakt aan de stage collage. Ik had al wat foto's en ik heb nog wat foto's bij gemaakt. een paar van de foto's staan ook op de site en de rest zet ik in de collage. Ik heb ook nog wat andere opdrachten gedaan uit het boekje en ik heb de sectorvragen van vandaag gemaakt. Toen was het tijd om zelf aan Seo te werken. Bij de sectorvragen van dag 1 heb ik uitgelegd wat Seo is. We hebben gezorgd dat bij instellingen de titels en beschrijvingen goed zijn. Er zitten ook veel woorden zoals stage en ICT op de site zodat als iemand daar op zoekt wij hoger in de zoeklijst staan. Ik heb de pagina nog een paar keer getest maar er gingen nog een paar dingen fout dus daar heb ik ook nog aan gewerkt. Erwin heeft mij ook nog andere delen van Seo laten zien zoals het kijken waar klanten vooral op klikken op een website zodat dat ook kan worden geoptimaliseerd. Toen was de webpagina bijna af en de laatste dingetjes heb ik op vrijdag gedaan.

Sectorvragen

Uit welke onderdelen bestaat de administratie in het bedrijf? En wie regelt dat?

De administratie bestaat uit het personeel, de debiteurs en de crediteurs. Bij het personeel moet natuurlijk worden bijgehouden wie er moet worden betaald. De debiteurs zijn de mensen die nog geld aan het bedrijf moeten betalen zoals de klanten. En de crediteurs zijn de mensen of bedrijven die nog betaald moeten worden door B-synergy. Jorinda waar ik de eerste dag kennis mee heb gemaakt zorgt dat de administratie in orde is.

Verzorgt het bedrijf interne opleidingen voor haar werknemers? zo ja, welke?

Niet specifiek opleidingen maar wel trainingen. Die trainingen zijn om mensen te leren om verschillende programma's te gebruiken. Voorbeelden van die programma's zijn outsystems of Lowcode. De programma's waar ze trainingen voor geven worden veel gebruikt bij B-synergy dus dan is het erg handig om te weten hoe het werkt.

B-Synergy

Het uitzicht van B-synergy

B-synergy

Het uitzicht van B-synergy

Wat doen ze bij B-synergy

B-synergy is een bedrijf dat andere bedrijven help met het bouwen van bedrijfssoftware. Het bedrijf zegt wat ze willen en B-Synergy zorgt dat dat word gemaakt. Meestal zijn dit programma's voor administratie maar ze hebben ook hun eigen kant en klare producten voor administratieve zaken.

Voorbeelden van de bedrijven die ze helpen zijn CZ en zelfs KLM air France.

Het huidige pand van B-Synergy
Het kantoor

Het interview

Interview met een stagelopende student

Wat studeer je? en waar?

Ik studeer Software engineering bij Fontys in Tilburg en ik studeer daar al 5 jaar.


Wat voor werk doe je hier?

Ik ben bezig met mijn afstudeer stage. Als ik mijn stage heb afgerond mag ik afstuderen. Tijdens mijn stage heb ik ook een opdracht voor het maken van een generieke API. API is een systeem om een computerprogramma met andere programma's te laten communiceren dus een beetje te vergelijken met Bluetooth. Om dit te doen gebruik ik programma's zoals C Sharp.


Hoe ben je hier terecht gekomen?

Via stage max, stage max helpt met het zoeken naar een stage. Ze hebben mij uiteindelijk 2 opties gegeven waarvan B-synergy er 1 was. B-synergy leek mij de beste optie.


Wat vind je het leukste hier?

Het bedrijf is erg persoonlijk omdat er niet heel veel mensen werken ken je iedereen en er is een goede werksfeer. Het is niet zo'n groot bedrijf met een mooi pand. er werken niet zo veel mensen en je hebt ook veel contact met elkaar.


Zijn er ook minder leuke dingen tijdens werk?

De vrijheid kan soms lastig zijn omdat sommige mensen er wel misbruik van maken zoals te weinig werken als dat wel nodig is. En de werkplek is voor sommige mensen misschien niet zo fijn ook al heb ik met beide geen problemen. Dat zijn de enige nadelen die ik zie maar ik heb daar ook geen last van.


Hoelang werk je hier al?

Op 7 februari ben ik hier begonnen, dat is bijna 2 maanden. In die 2 maanden heb ik me heel erg vermaakt hier en ik heb het erg gezellig gehad met iedereen. Nu hoef ik nog maar 3 maanden en dan kan ik afstuderen.


Zou je hier ook willen werken als je bent afgestudeerd? 

Misschien 1 jaar totdat ik iets anders heb gevonden want ik zou nog wel meer willen zien en doen dan wat ze bij B-synergy doen. Hier werken ze vooral met outsystems maar ik zou ook graag met andere dingen werken.IT Stage B-Synergy

b-synergy stage

Het interview

Interview met een stagelopende student

Wat studeer je? en waar?

Ik studeer Software engineering bij Fontys in Tilburg en Ik studeer daar al 5 jaar.


Wat voor werk doe je hier?

Ik ben bezig met mijn afstudeer stage. Als ik mijn stage heb afgerond mag ik afstuderen. Tijdens mijn stage heb ik ook een opdracht voor het maken van een generieke API. API is een systeem om een computerprogramma met andere programma's te laten communiceren dus een beetje te vergelijken met Bluetooth. Om dit te doen gebruik ik programma's zoals C Sharp.


Hoe ben je hier terecht gekomen?

Via stage max, stage max helpt met het zoeken naar een stage. Ze hebben mij uiteindelijk 2 opties gegeven waarvan B-synergy er 1 was. B-synergy leek mij de beste optie.


Wat vind je het leukste hier?

Het bedrijf is erg persoonlijk omdat er niet heel veel mensen werken ken je iedereen en er is een goede werksfeer. Het is niet zo'n groot bedrijf met een mooi pand. er werken niet zo veel mensen en je hebt ook veel contact met elkaar.

IT Stage B-Synergy

Zijn er ook minder leuke dingen tijdens werk?

De vrijheid kan soms lastig zijn omdat sommige mensen er wel misbruik van maken zoals te weinig werken als dat wel nodig is. En de werkplek is voor sommige mensen misschien niet zo fijn ook al heb ik met beide geen problemen. Dat zijn de enige nadelen die ik zie maar ik heb daar ook geen last van.


Hoelang werk je hier al?

Op 7 februari ben ik hier begonnen, dat is bijna 2 maanden. In die 2 maanden heb ik me heel erg vermaakt hier en ik heb het erg gezellig gehad met iedereen. Nu hoef ik nog maar 3 maanden en dan kan ik afstuderen.


Zou je hier ook willen werken als je bent afgestudeerd? 

Misschien 1 jaar totdat ik iets anders heb gevonden want ik zou nog wel meer willen zien en doen dan wat ze bij B-synergy doen. Hier werken ze vooral met outsystems maar ik zou ook graag met andere dingen werken.

IT Stage B-Synergy