detachering

Wat is detachering?

Wat is detachering?

Detachering, ook wel staffing genoemd, is een van de meest voorkomende methoden om bijvoorbeeld jouw OutSystems werk gedaan te krijgen. Detachering is het tijdelijk inhuren van externe expertise, meestal op uurbasis. De verantwoordelijkheid voor het op te leveren werk ligt bij u als klant. De gedetacheerde heeft slechts een inspanningsverplichting. Hierin verschilt detachering van de eerste vorm van outsourcing, waarbij er een resultaatverplichting is en de verantwoordelijkheid bij de ingehuurde partij ligt. Dit wordt ook wel consultancy genoemd. Omdat er bij het inschakelen van een externe partij ook sprake is van benodigde inwerktijd en projecten meestal wat langer duren, geldt er vaak een minimale detacheringsduur van drie maanden. Deze periode kan oplopen tot meerdere jaren. Vooraf wordt een vast uurtarief afgesproken en op basis van nacalculatie worden maandelijks de daadwerkelijk gewerkte uren gefactureerd.

Voordeel 

Een groot voordeel van detachering is – naast het kunnen inzetten van de op dat moment ontbrekende, noodzakelijke expertise – risicobeperking. U kunt relatief snel stoppen iemand in te huren. De opzegtermijn is meestal één maand. Hierdoor kun je bijvoorbeeld een flexibele schil vormen rond je eigen vaste kern van mensen. Zo beschik je tijdens economisch onzekere tijden of bij een sterk fluctuerende behoefte aan resources altijd over de juiste capaciteit en hoef je geen eigen mensen te ontslaan. Het tijdelijke karakter van veel projecten, de behoefte aan extra resources en expertise en de vermelde flexibiliteit zorgen ervoor dat de kosten voor detachering hoger uitvallen dan de kosten voor eigen personeel. De uurtarieven voor OutSystems-developers worden bijvoorbeeld bepaald door de vraag en het aanbod op de markt. Soms zien wij tarieven van 100 tot 125 euro. Bij B-Synergy is weinig sprake van detachering, onze consultants kunnen namelijk prima verantwoordelijkheid aan en zijn bijna altijd bij ons in dienst. Dit betekend dat onze ontwikkelaars zelfstandig kunnen ontwikkelen, adviseren en overleggen. Wij bieden regelmatig professionals aan tegen scherpe tarieven onder de 100 euro. In dit geval kunt je rekenen op zeer ervaren developers die ook nog kunnen terugvallen op een ervaren team. 

Waar moet je op letten?

Degene die u inhuurt kan zowel een medewerker van een andere organisatie zijn als een freelancer of zzp’er. In de OutSystemsbranche zijn er nog niet veel zzp’ers. De branche is nog relatief jong en het aantal senior developers dat deze stap heeft gezet is klein. Wel zien we een toename in het aantal beschikbare freelancers. Let er hierbij wel op dat de zaak contractueel goed in orde is. Er mag geen sprake zijn van een fictief dienstverband. Is dit wel het geval, dan moet je alsnog loonheffingen betalen. De belastingdienst is hier kritisch op, dus laat u goed informeren. Dit probleem doet zich niet voor bij inhuur van een consultant die bij een derde partij, zoals B-Synergy, werkt.

Tip

#1 Beschouw en behandel een ingehuurde medewerker alsof het een eigen medewerker is. Check van tevoren minimaal één referentie. Houd daarnaast de motivatie van de ingehuurde medewerker in de gaten. Bied hem of haar uitdaging en geef op zijn tijd een compliment.

#2 Wanneer u een ontwikkelaar van een bedrijf inhuurt controleer dan of het bedrijf SNA gecertificeerd is. Als u dat niet doet kan dat wel eens lelijk voor u uitpakken. U bent dan namelijk verantwoordelijk voor de belastingbetalingen van de ontwikkelaar die u inhuurt.

Het kan ook anders 

Denk je na het lezen van deze artikel, dit is niks voor mijn bedrijf? Dan zijn er ook nog andere manieren om je werk uit te besteden. Heeft u bijvoorbeeld wel eens gedacht aan nearshoring

Reactie plaatsen